26 kwietnia 2024

Mikrofala – czy używanie mikrofali jest bezpieczne?

Kuchenka mikrofalowa potocznie zwana jako mikrofalówka jest urządzeniem kuchennym, które służy do podgrzewania posiłków. Jest to urządzenie, które większośc ma w swoim wyposażeniu kuchennym i podgrzewa w nim potrawy, mleko itd. Mikrofale mają na celu zaoszczędzić czas zabieganym ludziom. Ale czy kuchenka mikrofalowa jest zdrowa i bezpieczna?

Jak działa mikrofalówka?

Mikrofalówka to sprzęt, która ma za zadanie podgrzać posiłek. Do tego celu wykorzystuje promieniowanie, a więc tak zwane fale elektromagnetyczne o długości 12 cm. Według opisu działania takich urządzeń na portalu https://www.fundament.pl wiemy, że promieniowanie te wywoływane drganiami cząsteczkami, które ma kontakt z substancją. W kuchence mikrofalowej znajduje się magneton. Krótko mówiąc są to fale, które są wytwarzane w obrębie magnetonu i kierowane są falowodem do kuchenki.

Czy te fale wytwarzane przez kuchenkę mikrofalową przechodzą poza nią?

W kuchence znajduje się siatka, która ma za zadanie chronić, aby nie przedostały się promienie poza mikrofale. Ponadto w drzwiczkach jest wbudowany mechanizm, który przerywa zasilanie magnetonu w przypadku otworzenia kuchenki. Więc wniosek taki, że poza kuchenką nie jesteśmy narażeni na promieniowanie.

Używanie mikrofali za i przeciw?

Promieniowanie wytwarzane przez mikrofale nie wpływa negatywnie na ludzki organizm. A czy mikrofala negatywnie wpływa na podgrzane jedzenie? Podgrzewanie jedzenia w mikrofali jest całkiem bezpieczne, ale musimy być świadomi tego, że tracimy właściwości odżywcze tych składników podgrzewanych.  W przypadku używania kuchenki codziennie tracimy wszystkie składniki odżywce i mineralne. Przez to posiłki są na tyle ograniczone, ze nasz organizm nie czerpie z tego podgrzewania posiłków żadnych korzyści.

Copyright © All rights reserved.